torsdag 9 juli 2009

Fläderblomsaft.

20 klasar fläderblommor (står det i receptet - jag brukar ta 30)
2 citroner
2,5 l (ca 2 kg) strösocker
80 g vinsyra
1 vaniljstång
3 bitar hel kanel
1,5 l kokande vatten

1. Skölj blomklasarna och klipp bort grova stjälkar.
2. Borsta citronerna i ljummet vatten och skiva dom tunt.
3. Blanda socker och vinsyra. Klyv vaniljstången och dela mitt av. Bryt kanelstängerna i något mindre bitar.
4. Lägg hälften av blomklasarna i en bunke eller kruka. Hälften av citronerna läggs på och hälften av socker och kryddblandningen strös över.
Lägg ett lager till på samma sätt med resten av ingredienserna.
5. Koka upp vattnet och slå över. Lägg på ett lock (jag brukar ta folie) och låt stå svalt 8-10 dagar. Efter några timmar rör man om och rör sedan en stund varje dag.
6. Sila saften. Häll upp den på kalla flaskor (eller frys in).

4 kommentarer:

Lotta Löfgren sa...

ad glad jag blir:)Fläderblomssaft ÄLSKAR jag..ska skriva av detta och spara:)

Berit Elisabet med Kasper sa...

Gott! Fläderblomssaft är min favorit. Hann inte med i år, blomningen var över på tre dar, på mina buskar!
Men eftersom socker just beslutats förbjudet var det kanske lika bra!

Sussi sa...

Tyvärr är jag för lat för att göra saft själv. Det är så praktiskt att köpa. Visst blir den sällan lika god. Min mamma är jätteduktig på saft. Jag brukar få några flaskor av henne :-)

Ha en härlig lördag

Malte och Snoken sa...

å va sugen man blir! hur kan man skilja på den giftiga varianten o den goda saft varianten?